Turkije

 

Merhaba Turkije!
Turkije is één van de top drie vakantiebestemmingen van Nederland. Niet alleen Nederlanders reizen graag naar Turkije, wereldwijd is Turkije ook een top 10 vakantiebestemming. De meeste vakantiegangers komen naast Nederland uit Duitsland, Rusland, Japan, Engeland, Zuid-Korea en Iran. Populair is de zogenaamde ‘Turkse Riviera’, gekenmerkt door een heerlijk mediterraan klimaat en badplaatsen langs de kust zoals Bodrum, Alanya, Antalya, Marmaris en Kusadasi. Naast de badplaatsen zijn ook de historierijke steden erg in trek bij toeristen. Bijvoorbeeld Istanboel, Izmir en Bursa Edime worden veel bezocht vanwege onder meer de historische bouwwerken die veelal intact zijn gebleven.

Munteenheid Turkije

Turkse Lira - Munteenheid Turkije

De ‘Turkse Lira’ is de munteenheid in Turkije, in toeristische plaatsen kunt u vaak ook in euro’s betalen. De Turkse Lira wordt afgekort met TL of TRY. Een Turkse Lira is 0,42 euro waard, een euro is gelijk aan 2,36 Turkse Lira.

Klimaat Turkije

In Turkije zijn verschillende klimaatzones. De kusten van Turkije (o.a. Turkse Riviera) worden gekenmerkt door een heerlijk mediterraan klimaat. Hier zijn in het algemeen zachte winters en warme, droge zomermaanden. Oost-Turkije heeft een gematigd landklimaat met kans op regen gedurende ieder seizoen. In het midden van Turkije is een zogenaamd steppeklimaat met relatief weinig regen op jaarbasis, frisse winters en vrij warme zomermaanden.

Reisvaccinaties Turkije

Alleen wanneer u naar Turkije reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt, is een vaccinatie voor gele koorts een verplichting. Verder zijn er voor Turkije geen verplichte vaccinaties. De GGD adviseert voor reizigers naar Turkije de vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanis, polio). Dit is echter een aanbeveling, geen verplichting. Afhankelijk van uw gezondheid, de gebieden die u bezoekt en/of de duur van uw verblijf in Turkije kunnen de vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitus B of hondsdolheid (rabiës) worden aanbevolen. We adviseren u om uw arts of een reisvaccinatie organisatie te raadplegen voor een persoonlijk advies over vaccinaties voor uw reis in Turkije.

Hoofdstad, inwoners en taal Turkije

Ankara is de hoofdstad, maar met ruim 4 miljoen inwoners niet de grootste stad van Turkije. De grootste stad is Istanboel, met bijna 13 miljoen inwoners (2013). In Turkije wonen zo’n 80 miljoen mensen (2012) waarvan ongeveer 70% in stedelijke gebieden. Het Turks is de enige officiële taal in Turkije, hoewel in sommige gebieden ook wel andere talen worden gevoerd zoals Koerdisch of Arabisch. In toeristische steden kunt u prima uit de voeten met Engels of Duits.

Turkse keuken

Eten is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Er is in Turkije een variëteit aan kookculturen, echter bijvoorbeeld traditioneel nomadenvoedsel zoals yoghurt is nog immer een belangrijk deel van de Turkse keuken. Het Turkse eten zoals wij dit in het Westen kennen, maakt veel gebruik van bijvoorbeeld noten, kruiden, groenten en fruit. Brood is vrijwel altijd onderdeel van de dagelijkse maaltijd en ook rijstschotels en soepen worden veel gegeten.

Laatste pagina update: 23-2-2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.