Maleisië

 

Selamat Pagi Maleisië! Een reis door Maleisië is veelzijdig dankzij het wonderlijke paradijs enerzijds en het moderne gedeelte met wolkenkrabbers en de bruisende infrastructuur anderzijds. Maleisië wordt door de Zuid-Chinese zee opgedeeld in twee delen: Oost-Maleisië dat in het meest noordelijke gedeelte van het eiland Borneo ligt en dat bestaat uit de staten Sabah en Sarawak. Aan de andere kant van de zee ligt West-Maleisië (Malakka), op een schiereiland ten zuiden van Thailand. De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur. Kuala Lumpur wordt gekenmerkt door een grote variatie aan stedelijke bebouwing. Je vind in deze stad bijvoorbeeld nog de bebouwing uit de koloniale tijd maar ook een indrukwekkende skyline van moderne wolkenkrabbers. De prachtige stranden in Maleisië liggen voornamelijk aan de oostkant van West-Maleisië waar ook veel tropische eilanden te vinden zijn. De oostkust van West-Maleisië is een toneel van vissersdorpen, paradijselijke omgeving, diverse legenden (bijvoorbeeld Perenthian of Terengganu) en een fascinerende jungle op het schiereiland waar diverse bijzondere diersoorten leven. Aan de westkant van het schiereiland Malakka vind je mooie koloniale steden zoals Georgetown en Ipoh. Oost-Maleisië ten noorden van Borneo is dunner bevolkt, minder ontwikkeld en minder geschikt om te reizen dan West-Maleisië.

In het hart van het schiereiland West-Maleisië strekt zich een grote bergketen uit vanaf Thailand tot aan Negeri Sembilan. Deze natuurlijke grens scheidt het westen en oosten van dit schiereiland en herbergt de pracht van een eeuwenoude jungle. Je kunt hier diverse indrukwekkende nationale parken bezoeken, zoals het nationaal park Taman Negara en de Cameron Highlands. Ten oosten van het bergachtige binnenland liggen kilometers lange zandstranden die zich uitstrekken langs de kust.

Maleisie Strand

Munteenheid Maleisië

In Maleisië wordt betaald met de Maleisische Ringgit. Deze munteenheid wordt aangeduid met de letters MR of ISO code MYR. Bij het schrijven van deze pagina is 1 Ringgit ongeveer 0,24 Euro waard (juni 2013). Een Ringgit bestaat uit 100 Sen. De Ringgit munt is beschikbaar in de volgende eenheden: 1 Ringgit of 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Sen. Maleisisch papiergeld is beschikbaar in de volgende eenheden: 1, 2, 5, 10, 50 en 100 Ringgit.

Klimaat Maleisië

In Maleisië is een tropisch klimaat. Onder invloed van de zee wordt het tropisch klimaat in Maleisië sterk verzacht. Er zijn in Maleisië twee moessonperioden, waardoor er niet echt een droog seizoen is. Het is wel het hele jaar door vochtig en warm (met uitzondering op de hoger gelegen plekken). Het water behoud dankzij dit klimaat een vrij constante temperatuur van ongeveer 25 tot 29 graden Celsius.

De wintermoesson duurt van november tot begin maart. Er is dan hevige neerslag aan de oostkust en in de kustgebieden Sabah en Sarawak. Ook in het centrum van Maleisië en aan de westkust valt flinke neerslag, al is dit relatief minder hevig dan aan de oostkant. Het is aan te raden om de oostkust in de periode van november tot eind februari te mijden.

De zomermoesson start in augustus en duurt tot november van het jaar. De regenval vind aan de westkust plaats en is tijdens de zomermoesson minder hevig dan in de wintermoesson aan de oostkust het geval is. De zomermoesson gaat vaak hand in hand met hevige windvlagen.

Reisvaccinaties Maleisië

Als je zeven dagen voor aankomst in Maleisië in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook als je enkel een overstap hebt gemaakt in een land waar gele koorts voorkomt. Andere reisvaccinaties voor Maleisië zijn niet verplicht. Wel wordt, ongeacht je reisduur, aanbevolen om je te laten inenten tegen DTP (difterie, tetanis, polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Wanneer je nog niet eerder de mazelen of een vaccinatie tegen de mazelen hebt gehad, wordt een BMR vaccinatie geadviseerd voorafgaande aan een Maleisië reis. Voor reizigers die langer dan drie maanden in Maleisië reizen, worden nog enkele reisvaccinaties geadviseerd: hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen ook tuberculose. Raadpleeg voor advies je arts of een erkende instantie voor reisadvisering of reisvaccinaties.

Malaria Maleisië

Op Borneo komt in Maleisië wel malaria voor en bij een reis naar dit deel van Maleisië moet je malariatabletten slikken. Ook zijn maatregelen tegen muggenbeten zeer belangrijk in dit gebied. In de rest van Maleisië kun je veilig reizen zonder gebruik van malariatabletten. Wel is belangrijk om te weten dat in het binnenland dicht bij de grens van Thailand ook malaria kan voorkomen. Hier heb je echter voldoende aan anti-muggenmaatregelen. Reisie.nl adviseert om altijd een arts of instantie voor reisadvies in te schakelen voor informatie over de noodzaak van een anti-malaria behandeling. Bovendien is het nuttig om van een deskundige tips te krijgen over het vermijden van muggensteken ter plaatse.


Tijdsverschil Maleisië – Nederland

Het tijdsverschil tussen Maleisië en Nederland is 6 uur in de zomerperiode en 7 uur in de winterperiode. Als het in Nederland dus 12:00 uur is, is het in Maleisië 18:00 uur in de zomer of 19:00 uur in de winter.

Hoofdstad en inwoners Maleisië Maleisie Kuala Lumpur

Bijna 90% van de bevolking van Maleisië woont in op het schiereiland, West-Maleisië. De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur waar zo’n 2 miljoen mensen wonen. Maleisië telt ongeveer 30 miljoen inwoners en de bevolking bestaat hoofdzakelijk uit drie groepen, namelijk de ‘autochtone Maleisiërs’ (iets meer dan de helft), de Chinese Maleisiërs (ongeveer 30%) en de Indiase Maleisiërs (een kleine 10%).

Talen Maleisië

De bewoners van Maleisië spreken veelal Maleisisch, Chinees, Engels of Tamil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.