Yogyakarta (Java, Indonesie)

 

Yogyakarta, ook wel Yogya (spreek uit ‘Jogja’) genoemd, is een stad van ruim 1 miljoen inwoners en ligt in Centraal-Java te Indonesië. Yogyakarta en haar omgeving is gezegend met een rijke omgeving van bezienswaardigheden. Borobudur, het grootste boeddhistische monument ter wereld. Prambanan en haar hindoetempels. De vulkaan Merapi. Om er slechts enkelen te noemen.

Yogyakarta is een koninklijke stad, cultuurstad, jeugdige universitaire stad, spirituele stad, ambachtelijke stad, mystieke stad en kunststad. Kortom, in Yogyakarta kun je alle kanten op! Niet voor niets is Yogyakarta de best bezochte stad van Java. Je kunt in Yogyakarta diverse vormen van vervoer gebruiken, zoals de Becak (soort riksjafiets), taxi, andong (koets), fiets, motorfiets, auto of bus.

Het klimaat in Yogyakarta komt overeen met het klimaat in de rest van Java. Het droge seizoen is in april tot en met september, het regenseizoen is in oktober tot april van het jaar. In januari is de regenval het meest hevig.


Enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in Yogyakarta zijn:

 • Paleis van de sultan. Het paleis bezoek je onder begeleiding van een gids die de taal van de bezoeker spreekt. De werknemers bij het paleis zijn vaak traditioneel gekleed, wonen in de buurt van het paleis en worden ook daadwerkelijk betaald door de sultan. Verwacht van het paleis trouwens geen poespas met schatten en rijkdommen, het uiterlijk is vrij bescheiden en traditioneel. In het paleis van de sultan is ook het museum van de vorige sultan en een draagstoelenmuseum (bij de entree inbegrepen, net als de gids).
 • Vogelmarkt. Ontzettend veel kooitjes met zangvogels, maar soms ook slangen, vleermuizen, apen, vechthanen, eekhoorns of honden. Voor enkele roepia’s kun je hier kleine vogeltjes kopen om ze vervolgens vrij te laten. Dit wordt vaak door koppels met trouwplannen gedaan. Volgens de Aziaten brengt het vrijlaten van zo’n vogeltje namelijk geluk en mag je een wens doen.
 • Vismarkt. Deze is vlakbij de vogelmarkt en ook hier zijn exotische dieren en veel tropische vissen te zien.
 • Taman Sari, een bijzonder ‘waterkasteel’. Dit zijn enkele oude waterbassins in de open lucht waar vroeger de sultan kwam baden.
 • Markt van Beringharjo, een zeer drukke en grote overdekte markt met bijvoorbeeld diverse kraampjes met kleding.
 • Affandi museum, over de excentrieke schilder en beeldhouwer Affandi.
 • Sono-Budoyo museum. Hier is onder andere een uitgebreide verzameling van lokale kunstobjecten te zien, bestaande uit bijvoorbeeld gamelans, wajangs, uit hout gesneden maskers en traditionele poppen.

 • In de omgeving van Yogyakarta liggen uiteraard twee bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Over elk van deze bezienswaardigheden is een aparte pagina geschreven, klik om de link om je te verdiepen in de Borobudur en Prambanan:

 • Borobudur
 • Prambanan
 • Verder is in de omgeving van Yogyakarta bijvoorbeeld nog het pottenbakkersdorp ‘Kasongan’ te zien, waar nog volgens traditionele wijze potten worden gebakken. Dit dorp ligt op een kleine 10 kilometer van Yogyakarta. Tot slot ligt één van de belangrijkste bedevaartsoorden in de directe omgeving van Yogyakarta, op zo’n 20 kilometer afstand van de stad. Deze bedevaartsplaats heet Imogiri en is indrukwekkend om te zien. Informeer je van tevoren goed over de beste tijden om deze plaats te bezoeken.

  Yogyakarta Indonesie Java

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.