Jakarta (Java, Indonesië)

 

De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, telt ruim 10 miljoen inwoners en de bevolking groeit continu. Jakarta is ooit ontstaan vanuit Batavia, de eerste handelspost op de specerijenroute welke is gesticht door de Nederlanders. In Jakarta zal je dan ook Nederlandse architectuur en erfenissen van de koloniale tijd tegenkomen, zoals op veel plaatsen in Java. Ook vindt je veel revolutionaire monumenten en beelden die herinneren aan de strijd van het Indonesische volk voor vrijheid en onafhankelijkheid. Het meest belangrijke voorbeeld hiervan is de nationale obelisk op het Merdekaplein. Andere interessante bezienswaardigheden in Jakarta die de moeite waard zijn, zijn bijvoorbeeld het Nationaal Museum en de haven van Sunda Kelapa.


Houdt als toerist rekening met het feit dat welvaart en armoede vlak naast elkaar leven in Jakarta. Imposante wolkenkrabbers met ernaast smerige krottenwijken en vieze kanalen. Straatkinderen, vaak op blote voeten, die op de grond liggen. De schoenpoetser of straatverkoper die probeert om enkele roepia’s te verdienen. Dit is Jakarta, een stad die moeilijk is te vergelijken met de rest van Java. Waarschijnlijk is deze stad te hard en ongeorganiseerd gegroeid tot één van de drukste maar ook meest vervuilende steden van Azië.

Jakarta Indonesie

Vanuit Jakarta kun je goed reizen naar andere bestemmingen. Er is uiteraard een luchthaven, maar ook per trein zijn diverse plaatsen op Java goed bereikbaar. Bijvoorbeeld: Yogyakarta (een reis van 9 tot 12 uur per trein), Bogor (zo’n 45 tot 90 minuten per trein) of naar Bandung (ongeveer 3 uur per trein). Het is ook mogelijk om de reis met de boot voort te zetten Bijvoorbeeld naar Surabaya, Padank (West-Sumatra), Medan (Noord-Sumatra), Makassar (zuidelijk Sulawesi), Kalimantan, Irian Jaya of zelfs Singapore. Er is vanuit Jakarta geen scheepsverbinding naar Bali, dan moet je eerst naar de andere kant van Java.


Jakarta Java Indonesie

Meer weten over Java eiland?

Als je meer wilt weten over het eiland Java, kun je één van onderstaande pagina’s op Reisie.nl raadplegen:

 • Klimaat Indonesië en Jakarta
 • Vulkanen Indonesië, zoals op het eiland Java
 • Meer over Java eiland
 • Meer over Indonesië
 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.