Borobudur (Java, Indonesië)

 

Borobudur Java

De Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld en staat op het kruispunt tussen twee vruchtbare valleien in de buurt van de vulkaan Merapi. Je vindt in de omgeving van Borobudur dan ook vele rijstvelden, palmbomen en andere vormen van landbouw waarmee de vruchtbare grond wordt benut. De Borobudur is werkelijk een fabuleus monument. Over de oorsprong bestaan diverse mythen, de bouw duurde vermoedelijk zo’n 75 jaar van het einde van de 8ste tot het midden van de 9de eeuw (toen er in Europa nog niet eens een kathedraal stond…!).


Gek genoeg werd de Borobudur na de bouw al vrij snel verwaarloosd. Door vele moessonregens en ander natuurgeweld gedurende honderden jaren lang verloor de Borobudur haar stabiliteit. Het duurde tot de 18de eeuw dat kolonisten kennis kregen van de Borobudur en er de eerste specialisten naartoe zonden met de intentie tot renovatie van het kolos dat inmiddels bijna een meter was verzakt. Tussen 1955 en 1983 is onder begeleiding van UNESCO hard gewerkt aan restauratie met als resultaat het enorme monument dat je nu kunt bezichtigen.

De unieke architectuur van de Borobudur nodigt je uit om je niet alleen fysiek, maar ook spiritueel uit te dagen. Je komt op verschillende trappen en terrassen en helemaal bovenaan de Borobudur bereik je je ‘bewustzijn’ dat wordt gesymboliseerd door de hoogste, centrale stoepa. Overigens bevat de Borobudur ook een numerieke symboliek waar menig wiskundige zijn/haar hoofd over kan breken. Bijvoorbeeld: Borobudur telt 72 stoepa’s (7+2=9), 54 beelden (5+4=9), 108 nissen (1+8=9) aan iedere zijde (4×108=432, 4+3+2=9), etc. Wanneer je de plattegrond van het monument bestudeert, komt het getal 9 steeds weer terug… Kortom, een ongelooflijk bijzonder monument dat de moeite waard is om te zien!Borobudur Tempel

Borobudur: Werelderfgoed

De Borobudur is UNESCO werelderfgoed. Indonesië kent nog meer plekken die onderdeel uitmaken van de UNESCO lijst van werelderfgoed, te weten:

  • Borobudur
  • Prambanan
  • Nationaal park Komodo
  • Archeologische vindplaats van de allereerste mensen in Sangiran

Heb je zelf al de luxe gehad om de Borobudur te aanschouwen? Dan heb je de optie om hieronder je tips en ervaringen te delen met andere bezoekers van Reisie.nl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.