Java (Indonesië)

 

Meer dan de helft van de inwoners van Indonesië woont op het eiland Java, dat qua oppervlakte slechts 7% van het totale Indonesisch grondgebied in beslag neemt. Java is dan ook het meest dichtbevolkte eiland van Indonesië met ruim 125 miljoen inwoners. Op Java ligt ook Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Jakarta is een zeer dichtbevolkte stad met veel cultuur en wolkenkrabbers maar ook veel sloppenwijken. Een andere grote stad op Java, Yogyakarta genoemd, toont nog de typisch Javaanse leefstijl die doet denken aan de tijd van de sultans. De omgeving van Yogyakarta is prachtig en er zijn nog diverse mooie tempels te bezichtigen. En dan zijn er bijvoorbeeld de wat kleinere steden zoals Bogor of Bandung. Bogor is beroemd op de botanische tuin van Bogor en, meer in de richting van Bandung, het park van Cibodas. Onderweg zul je schitterende theeplantages tegenkomen!

Naast de steden is ook de natuur op Java erg indrukwekkend. Een derde van het eiland wordt bedekt met tropisch regenwoud. Daarnaast zijn er ontzettend veel vulkanen op Java, waarvan er nog verschillende actief zijn en waar diverse excursies naartoe gaan. Een vulkanische bergketen deelt het eiland Java van west naar oost in twee delen. Dit is de meest actieve vulkaanketen ter wereld, met meer dan honderd vulkanen waarvan zo’n 30% ieder moment wakker zou kunnen worden! De ‘Bromo vulkaan’ is de meest bekende en een goed toegankelijke vulkaan op oostelijk Java.


De vulkanische eigenschappen van Java zorgen ook voor een enorm vruchtbare grond. Je ziet op Java dan ook de mooiste rijstvelden van heel Indonesië. Ruim een vijfde deel van het eiland wordt gebruikt voor het verbouwen van rijst, waarbij vaak nog gebruik wordt gemaakt van de traditionele rijstbuffels. Naast de rijstvelden kun je ook diverse natuurparken en –reservaten bezoeken op het eiland Java, waar verscheidene plaatselijke flora en fauna te zien zijn. Bijvoorbeeld in het nationaal park Ujung Kulon ten zuidwesten van Jakarta zijn nog de laatste eenhoornige neushoorns te bekijken, evenals de laatste luipaarden. Java is trouwens minder geschikt voor een strandvakantie, dan kun je beter naar bijvoorbeeld Bali. In feite is Pangandaran de enige werkelijke badplaats van Java. Deze badplaats ligt aan de Indische Oceaan.

Java - Bali - Rijstvelden

Klimaat Java

Java kent een warm en vochtig klimaat. Java ligt ongeveer 800 kilometer van de evenaar en de gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 26 graden. Houdt er rekening mee dat het in sommige berggebieden en in de omgeving van vulkanen koel kan zijn. Bijvoorbeeld bij een trip naar de Bromo vulkaan is een dikke trui zeker geen overbodige luxe! Deze vulkaan is prachtig om te zien bij zonsopgang, maar het is dan behoorlijk koud.

Er zijn op het eiland Java twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen is van de maand mei tot en met september, met het toppunt in juli. Het droge seizoen is voor velen het beste seizoen om Java te bezoeken. De temperatuur kan oplopen tot 35 graden en ligt in de nachten rond de 22 graden. Van oktober tot en met april is het regenseizoen. Java kent een piek in het regenseizoen tijdens de welbekende moessonregens in januari en februari. Het is verstandig om je qua kledingkeuze voor te bereiden als je tijdens het regenseizoen door Java reist.

Tijdsverschil Java – Nederland

In de zomer is het tijdsverschil tussen Java en Nederland plus 5 uur. Als het 12:00 uur is in Nederland, is het 17:00 uur in Java. In de winter is dit tijdsverschil plus 6 uur. Als het 12:00 uur is in Nederland, is het 18:00 uur in Java.

Tijdsverschil Java – Bali

Er is niet alleen een tijdsverschil tussen Java en Nederland. Er is in het grote Indonesië ook al sprake van een Bali – Java tijdsverschil. Aangezien relatief veel reizigers zowel Java als Bali bezoeken, willen we deze informatie ook graag delen: in Bali is het 1 uur later dan op het eiland Java. Kom je vanuit Bali, dan moet je na aankomst in Java de klok één uur terugzetten. Kortom, als het 12:00 uur is op Java is het 13:00 uur op Bali. Goed om te weten!


Meer lezen over Java eiland?

Op onderstaande pagina’s van Reisie.nl kun je verder lezen over plaatsen en bezienswaardigheden van Java:

Ben je zelf op het eiland Java geweest en wil je jouw ervaringen delen of heb je tips voor andere reizigers? Dan kun je onder aan deze pagina jouw reactie achterlaten. Terima Kasih (oftewel: bedankt)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.